13. sep, 2019

Bobby Fisher og fysisk kontakt

Jeg regner med at de fleste som leser dette har fått med seg betydningen av fysisk kontakt mellom barn og voksne, når det dreier seg om utvikling av spesielt identitet, selvbilde og empati (Se f.eks. denne). Dette ble jeg nylig minnet om i en artikkel av Karl Eldar Evang I "Klassekampen", der han blant annet sier følgende om kroppskontakt i oppveksten og evnen til å bli "berørt" når vi ser hvordan andre mennesker har det: "Det å evne å se vår egen kropp speilet i andres kropp, er helt avgjørende for å finne den empatien vi trenger for å fungere som mennesker og som samfunn. Mister vi den dimensjonen, har vi tapt" (s. 33).
Jeg ble også nylig minnet om dette da jeg leste en bok om om Bobby Fischer - et sjakkgeni som nok ikke hadde noe liv utenom sjakken, som vokste opp uten en farsfigur og en mor som måtte arbeide mye, som stadig var på flyttefot og hadde hyppige skolebytter, som hadde en storesøster som i perioder var hans viktigste omsorgsperson, som hadde få venner, og som aldri ville snakke om sin barndom eller sette ord på egne grunnfølelser, eller knapt nok andre følelser. Det framkom også at han over tid utviklet tvangstanker og paranoide trekk (Ponterotto, 2012).

Opplevde Fisher lite fysisk kontakt i sin oppvekst? Det vet man egentlig ikke så mye om. Men jeg mener at hans livshistorie indikerer at han opplevde lite med emosjonell kontakt fra voksne. Det samme tror jeg også var tilfelle med fysisk kontakt. I alle fall synes jeg følgende historie kan tyde på det:

Det siste som skjedde like før han døde var følgende: Dr. Skulason var da hos ham, og ble plutselig spurt av Bobby Fisher om han kunne massere føttene hans, fordi han frøs. Dr. Skulason forteller videre (s. 147): I tried my best, and it was then that he said his last words to me and, and as far as I know, to anybody. Responding to my hands on his feet, he responded to my massage with a terrible gentleness: "Nothing is as healing as the human touch."

Referanser:

Evang, K.E. (2019). Fra kropp til kropp. "Klassekampen 06.09.2019 s. 32-33.

Ponterotto. J. G.(2012). A Psychobiography of Bobby Fischer. Charles C Thomas. Springfield, USA.

 

 

Nyeste kommentarer

03.12 | 21:29

Hei, jeg er NIRA SHALOM, jeg er her ute for å spre disse gode nyhetene til hele verden om hvordan jeg fikk tilbake min eks-kjærlighet. Jeg holdt på å bli gal da kjærligheten min forlot meg for en anne

01.12 | 07:20

Jeg har hovedfag i matematikk. Og jeg er blant dem som tror at 5,1 er et større tall enn 5,08.

07.11 | 11:23

Ikke veldig bra, dårlig versjon av ortodoks og katolikk kristendom

04.11 | 12:34

Jeg likes ikke nettsiden din veldig virusete